Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η κρίσιμη ώρα για τον κομήτη ISON (video)

Σήμερα στις 20:44 περίπου ο κομήτης ISON θα φτάσει στο περιήλιο της τροχιάς του σε απόσταση μόλις 1.1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Αν καταφέρει να περάσει από αυτό το σημείο κρατώντας τον πυρήνα του συμπαγή τότε θα δημιουργήσει ένα εντυπωσιακότατο φαινόμενο. Πολλοί εκτιμούν ότι αν ο πυρήνας παραμείνει συμπαγής, ο κομήτης θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά φαινόμενα του αιώνα. 

Τις τελευταίες μέρες όλοι οι αστρονομικοί οργανισμοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους προς τον Ήλιο παρατηρώντας την ξέφρενη πορεία του κομήτη προς τα εκεί. Το τηλεσκόπιο SOHO μάλιστα προσφέρει ζωντανή ενημέρωση (live feed) μέσω του internet. Η Google διοργανώνει ένα hangout σήμερα την ώρα του περιηλίου με live ενημέρωση από ειδικούς.

Παρότι ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στον κομήτη, είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψουμε αν τελικά ο κομήτης θα επιβιώσει από το περιήλιο. Ακόμα και αν τις επόμενες ημέρες τον δούμε να απομακρύνεται από τον Ήλιο, υπάρχει το ενδεχόμενο να διαλυθεί στη συνέχεια. Η τελική απάντηση θα δοθεί πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη. (Πάντως οι εκτιμήσεις των περισσότερων αστρονόμων είναι αισιόδοξες.)

Στο παρακάτω video φαίνεται η χτεσινή πορεία του κομήτη όπως την κατέγραψε το SOHO.



Links
http://www.nasa.gov/ison/#.Upc1WsR7JGQ
http://www.space.com/19973-comet-ison.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου