Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο κομήτης ISON (video)

Ένα από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού είναι η εμφάνιση κομητών. Πρόκειται για παγωμένα αντικείμενα από τις παρυφές του ηλιακού συστήματος, τα οποία όταν πλησιάζουν τον Ήλιο εξαερώνονται δημιουργώντας εντυπωσιακές ουρές. Αν ο κομήτης έχει αρκετή μάζα, η ουρά αυτή είναι τόσο μεγάλη και λαμπερή που μπορεί κανείς να τη δει ακόμα και την ημέρα.

Ένα τέτοιο εντυπωσιακό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες. Ο κομήτης ISON πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τον Ήλιο και αναμένεται να φτάσει στο πλησιέστερο σημείο (περιήλιο) περίπου στις 28 Νοεμβρίου. Ήδη είναι ορατός με μικρά τηλεσκόπια και μπορεί κανείς να τον διακρίνει αμυδρά με γυμνό μάτι. Εξαιτίας της εγγύτητας με τον Ήλιο υπάρχει η πιθανότητα να εξαερωθεί εντελώς και να διαλυθεί. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η πορεία του θα αναστραφεί από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου και ο κομήτης θα αρχίσει να απομακρύνεται από αυτόν. Σε αυτή την περίπτωση θα αποτελέσει ένα από τα εντυπωσιακότερα ουράνια φαινόμενα που θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε. Πολλοί εικάζουν ότι θα είναι ο λαμπρότερος κομήτης από τον 16ο αιώνα!

Αν είμαστε τυχεροί και όλα αυτά συμβούν, τότε θα μπορούμε να δούμε τον κομήτη με γυμνό μάτι (πιθανόν ακόμη και την ημέρα) τον Δεκέμβρη. Τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη ο κομήτης θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, οπότε θα φαίνεται μόνο κατά την ανατολή ή την δύση του. Στη συνέχεια προς τα τέλη του Δεκέμβρη θα μπορούμε να τον παρατηρήσουμε καθαρότερα στον νυχτερινό ουρανό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εκτίμηση της τροχιάς του, από ένα video της NASA.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου