Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Το πρώτο...... (Zanneio won 1st prize in the Industrial Technologies for school initiative)

Η ομάδα του Ζαννείου Πρότυπου Λυκείου Πειραιά πήρε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Industrial Technologies For Schools 2014. 
Ο Διαγωνισμός είχε ως αντικείμενο την πρόταση ενός νέου προϊόντος (ή μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας) που θα αντιμετωπίζει προκλήσεις του μέλλοντος. Η ομάδα του σχολείου μας μετά από σκληρή δουλειά τριών και πλέον μηνών σχεδίασε ένα έξυπνο ιατρικό βραχιόλι το i-MED, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς (παλμοί, αρρυθμίες, πίεση, κ.λ.π.), να κάνει μη επεμβατικές μετρήσεις αίματος (οξυγόνο, γλυκόζη, κ.λ.π.) και πιθανόν βιοχημικές εξετάσεις αν αυτό χρειαστεί. Το i-MED μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων για να κρίνει ποια περιστατικά είναι πιο επείγοντα, σε ασθενείς που νοσηλεύονται ώστε να παρακολουθείται η κατάστασή τους συνεχώς, αλλά ακόμη και εκτός νοσοκομείου σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι πρέπει να παρακολουθούνται, αλλά δε χρειάζονται συνεχή νοσηλεία.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές έπρεπε να συντάξουν ένα report και μια παρουσίαση (όλα στα αγγλικά). Η επιτροπή που έκρινε τις προτάσεις αποτελείτο από καθηγητές πανεπιστημιακών τμημάτων και ανθρώπους της βιομηχανίας (από το εξωτερικό).

Το να παίρνει η ομάδα ενός σχολείου το πρώτο βραβείο σε ένα τέτοιο διαγωνισμό δεν είναι και μικρό πράγμα. Ας μην ξεχάσουμε ότι συμμετείχαν μερικά από τα καλύτερα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Ελλάδα με μεγάλη ιστορία και διακρίσεις (Αρσάκειο, Αμερικάνικο κολέγιο, Γερμανική σχολή, Βαρβάκειο, Ιωνίδειος κ.λ.π.). Για να πάρει κανείς μια ιδέα για το μέγεθος και την εγκυρότητα του συνεδρίου μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του. 

Η ομάδα του Ζαννείου όμως εντυπωσίασε σε όλα τα επίπεδα (και με το report και με το poster και βέβαια με την παρουσίαση), κερδίζοντας εκτός της 1ης θέσης και ένα θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους. Σημειώνω ότι το βραβείο στις 4 καλύτερες ομάδες δόθηκε από την κ. Clara de la Torre, διευθύντρια του Διευθυντήριου για την έρευνα και την καινοτομία (Research and Innovation Directorate) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Comission).

Η νίκη κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού και οι 11 ομάδες που είχαν επιλεγεί, είχαν κάνει καταπληκτική δουλειά. Όπως είπε και η κ. Torre, αναφερόμενη στο επίπεδο της δουλειάς των μαθητών, κάποια από τα πρόσωπα που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη των επόμενων δεκαετιών ήταν σήμερα στο μέγαρο μουσικής.

Θα φροντίσουμε να το γιορτάσουμε αναλόγως και στο σχολείο μετά το Πάσχα και εκτός σχολείου....

Όμως, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλα παιδιά της ομάδας που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους ώστε να έχουμε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα. 

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τα παιδιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τελικής δουλειάς:

  • Καταρχάς τη Μαριλένα (που είχε και την αρχική ιδέα) και τη Μελίνα που ανέλαβαν το δυσκολότερο και σημαντικότερο κομμάτι της συγγραφής του report. Δεν ήταν εύκολο να μαζέψουμε όλες τις ιδέες που είχαν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων σε ένα κείμενο. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Κώστα και του Ντρίνι (με τα σχέδιά τους) και του Γιάννη.
  • τη Ρενάτα, τη Τζωρτζίνα και τη Σοφία, οι οποίες έκαναν πολύ καλή και κυρίως γρήγορη (τότε βιαζόμασταν πολύ) δουλειά με το poster της παρουσίασης.
  • τον Πάνο, τον Χρήστο, το Γιώργο, τη Μελίνα και τη Μαριλένα (πάλι) που ασχολήθηκαν με την ίδια την παρουσίαση (σε powerpoint).
  • Τέλος να συγχαρούμε τη Γεωργία, τον Κώστα και τη Μαριλένα, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από το Χρήστο είχαν αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της ομιλίας στο Συνέδριο. Τα πήγαν περίφημα!!!

Ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν... Πολλά συγχαρητήρια και πάλι! 

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το i-MED (το έξυπνο ιατρικό βραχιόλι που πρότεινε η ομάδα μας) μπορούν να δουν αναλυτικά το report, το poster και την παρουσίαση σε powerpoint εδώ.

10 σχόλια:

Χαράλαμπος Μηνάογλου είπε...

Ρε δεν υπάρχετε!
Χαλάτε την πιάτσα!
Δημόσιο σχολείο καλύτερο από τα ιδιωτικά;
Και να σκεφθείς ότι η αξιολόγηση ακόμα δεν άρχισε.
Σκέψου τι θα γίνεται σε πέντε χρόνια!

Pantelis Bouboulis είπε...

Αν κάποτε πετύχουμε να κάνουμε το σχολείο τόσο καλό ώστε κάποιος να το σκέφτεται αν πρέπει να πάει το παιδί του στο Ζάννειο ή σε ένα καλό ιδιωτικό, θα θεωρήσω ότι κάτι καταφέραμε....

Niki Mamatsi είπε...

Συγχαρητηρια! Χαιρομαστε και εμεις μαζι σας!

Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους!
Μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε με επιμονή, χωρίς να σκεφτόμαστε τις ώρες που διαθέτουμε για τον σκοπό μας, όλοι μαζί με σύμπνοια και συναδελφικότητα, με έμπνευση και τόλμη. Η χαρά της νίκης, αλλά και μόνον της συμμετοχής αρκούν να μας πάνε στα ύψη, σε απάτητες κορυφές. Πάντα όμως χρειάζεται και ένας καλός δάσκαλος να μας οδηγεί, που τον σεβόμαστε και τον εμπιστευόμαστε, τυχεροί που βρέθηκε δίπλα μας, για να δώσει παράδειγμα εργατικότητας και αφοσίωσης.
Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα (υπερήφανη δασκάλα του δασκάλου σας)

Κατσικαλή Μαριαγγέλα είπε...

Συγχαρητήρια θερμά στους δυο σας που συντονίσατε,
στους μαθητές μας που κάνουν θαύματα,όταν αγαπούν και σέβονται το δάσκαλο που τους εμπνέει.
Είμαι υπερήφανη για σας και το σχολείο μας και λυπάμαι παυ δεν είμαι φέτος μαζί σας.

GEORGE POLIZOIS είπε...

ΑΡΧΙΚΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ INDUSTRIAL!!!!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΟΟΟΟΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ!!!!

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Παιδιά, μικροί μεγάλοι, συγχαρητήρια!!

Υ.Γ: Σας άκουσα και στο συνέδριο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, να είστε πάντα καλά και να οδηγείτε την ομάδα σας σε επιτυχίες, πραγματικοί δάσκαλοι, εξαιρετικοί συνάδελφοι!

Pantelis Bouboulis είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε Μάκη (από το lysari φαντάζομαι). Συμβουλευόμαστε συχνά το blog σου. Να σαι καλά.

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Ναι Παντελή, lisari.blogspot.com! Να είστε καλά, Καλές γιορτές!

Sotirios Tsantilas είπε...

Φίλε Μάκη, ευχαριστούμε για τα συγκινητικά σου λόγια. Ανταποδίδοντας (όχι από ευγένεια, αλλά με ειλικρίνεια) να σε συγχαρώ για το εξαιρετικό σου blog. Κρίμα που δεν τα είπαμε από κοντά στο συνέδριο...

Δημοσίευση σχολίου