Μια ακόμη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται τόσο σε βιομηχανική κλίμακα όσο και για ιδιωτική χρήση είναι η εκτύπωση στις τρεις διαστάσεις (3D printing). Ένας 3D printer έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα πραγματικό τρισδιάστατο αντικείμενο από το μηδέν τοποθετώντας διαδοχικά στρώματα (layers) ενός υλικού το ένα πάνω στο άλλο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετές ώρες βέβαια (τουλάχιστον σήμερα). Το μόνο που χρειάζεται είναι να σχεδιάσει κανείς το αντικείμενο που θέλει στον Η/Υ του χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης (CAD). Συνήθως χρησιμοποιείται κάτι σαν πούδρα (ή υγρό) από πλαστικό, αλλά υπάρχουν ήδη 3D printers που εκτυπώνουν με μέταλλο (εδώ χρησιμοποιείται laser για να συνθέσει το αντικείμενο), σοκολάτα, ακόμη και βιολογικά υλικά.
Ένας μικρός τέτοιος εκτυπωτής κοστίζει πλέον μερικές χιλιάδες ευρώ. Στις Η.Π.Α. μάλιστα πρόσφατα εμφανίστηκαν εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να εκτυπώσουν οποιοδήποτε σχέδιο τους στείλει ο πελάτης.
Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι αναρίθμητες όπως εύκολα μπορείτε να φανταστείτε. Μερικές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και άλλες λίγο περίεργες... Αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα:
1) Εκτύπωση βιολογικού υλικού για τη δημιουργία οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Ήδη εκτυπώνονται απλά όργανα όπως οστά, και ψεύτικα όργανα για κοσμητικές μεταμοσχεύσεις, αλλά υπάρχουν σχέδια για δημιουργία πολυπλοκότερων οργάνων. (εδώ, εδώ)
2) Εκτύπωση κοσμημάτων, ρούχων, παπουτσιών και ειδικών κουστουμιών. (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)
3) Εκτύπωση γλυκών από σοκολάτα με περίεργα σχήματα. (εδώ, εδώ)
4) Εκτύπωση ανταλλακτικών για αυτοκίνητα που δεν παράγονται πλέον βιομηχανικά. Σχεδιάζεται και ανάπτυξη νέων ανταλλακτικών σε βιομηχανική κλίμακα. (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)
5) Εκτύπωση φαγητών. Εκτός από τη σοκολάτα σχεδιάζονται και εκτυπωτές για μακαρόνια από ζύμη (εδώ). Επίσης υπάρχουν και σχέδια για εκτυπωτές που θα παίρνουν βιολογικό υλικό και θα εκτυπώνουν κρέας και άλλα είδη φαγητού (λίγο creepy αυτό...). (εδώ)
6) Η ESA ερευνά (ή τουλάχιστον έτσι λέει) την πιθανότητα εκτύπωσης μιας σεληνιακής βάσης στο φεγγάρι. Δηλαδή, θα στείλουν έναν 3D εκτυπωτή στη Σελήνη και θα χρησιμοποιήσουν ρεγκόλιθο (regolith) για να εκτυπώσουν τη σεληνιακή βάση. Έτσι θα γλυτώσουν τα έξοδα μεταφοράς του σταθμού από τη Γη στη Σελήνη.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες εφαρμογές στους παρακάτω συνδέσμους
http://3dprintingindustry.com
http://www.3ders.org
Videos
https://www.youtube.com/watch?v=ddtJVww8Zvw
https://www.youtube.com/watch?v=G0EJmBoLq-g
https://www.youtube.com/watch?v=Ak03wmi-3FE
https://www.youtube.com/watch?v=i6Px6RSL9Ac
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου