Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η αποστολή του MAVEN στον Άρη (video)

Εκτοξεύθηκε χτες (Δευτέρα 18/11/2013)  το μη επανδρωμένο σκάφος MAVEN της NASA από το Cape Canaveral, έχοντας ως προορισμό την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη. Αποστολή του MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) είναι να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη και κυρίως τις επιδράσεις του ηλιακού ανέμου πάνω της. (Είναι γνωστό ότι εξαιτίας της έλλειψης μαγνητικού πεδίου, ο ηλιακός άνεμος διασκόρπισε την ατμόσφαιρα του Άρη στο διάστημα)

Το σκάφος θα φτάσει στον κόκκινο πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα εισέλθει σε ελλειπτική τροχιά γύρω του, την οποία και θα διατηρήσει για περίπου ένα χρόνο κάνοντας τις απαραίτητες μετρήσεις. Στο χαμηλότερο σημείο της τροχιάς του, το MAVEN θα φτάνει σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη μπαίνοντας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του και λαμβάνοντας δείγματα για μετρήσεις. Θα υπάρξουν και πέντε ειδικές αποστολές όπου το σκάφος θα διεισδύσει περισσότερο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 125 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Στο ανώτερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του το MAVEN θα απέχει περίπου 6000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, από όπου θα μπορεί να λαμβάνει φωτογραφίες ολόκληρου του πλανήτη χρησιμοποιώντας στο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι η αποστολή του MAVEN ίσως μας διαφωτίσει σχετικά με τη διαδικασία διασποράς της ατμόσφαιρας του Άρη, η οποία μετέτρεψε τον  Άρη στην άγονη και παγωμένη «έρημο» που γνωρίζουμε σήμερα. (Πιστεύεται ότι πιθανόν στο παρελθόν ο Άρης να ήταν αρκετά "φιλόξενος", διαθέτοντας αποθέματα νερού και σαφώς υψηλότερη θερμοκρασία)
Σύμφωνα με τη NASA, η αποστολή θα κοστίσει 671 εκατομμύρια δολάρια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video της απογείωσης του σκάφους, όπως αυτό μεταδόθηκε στα κεντρικά της NASA.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου