Σκοπός του Ομίλου ήταν η παρουσίαση σύγχρονων μεθόδων μοντελοποίησης προβλημάτων χρησιμοποιώντας Μαθηματικά και η επίλυσή τους με τη βοήθεια Αριθμητικών και Συμβολικών λογισμικών σε Η/Υ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε τριγωνομετρικά προβλήματα μιας και αυτά έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα στην Αστρονομία.
Στα πρώτα μαθήματα του Ομίλου, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τον υπολογισμό της απόστασης του υπερκαινοφανούς SN1987A χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξε για το σκοπό αυτό το γνωστό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με επίλυση τριγωνομετρικών προβλημάτων, με τη μελέτη των βασικών ιδιοτήτων συναρτήσεων και γραφικών παραστάσεων, με την επίλυση συστημάτων και με απλά προβλήματα βελτιστοποίησης τα οποία έλυσαν με τη βοήθεια του λογισμικού Geogebra. Στα τελευταία μαθήματα του ομίλου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες του ορίου και της παραγώγου και την ιδιαίτερη σημασία που έχουν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων.
Εκτός των μαθημάτων, οι μαθητές του ομίλου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αστεροσκοπείο του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου παρακολούθησαν την ομιλία του επ. καθηγητή κ. Κοσμά Γαζέα. Επιπλέον, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον εξοπλισμό (τεχνολογίας αιχμής) του αστεροσκοπείου και και συμμετείχαν σε νυκτερινή παρατήρηση του ουρανού χρησιμοποιώντας το επαγγελματικό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου υπό την καθοδήγηση του κ. Γαζέα. Φωτογραφίες της επίσκεψης υπάρχουν στο astronomia-zanneio.weebly.com
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε το υλικό που δόθηκε στους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του ομίλου.
1. Υπολογισμός της απόστασης του SN1987A.
2. Τριγωνομετρικά Προβλήματα
3. Μελέτη Συναρτήσεων
4. Ευθείες - Συστήματα
5. Προβλήματα Βελτιστοποίησης
1 σχόλια:
Μπράβο! Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά.
Δημοσίευση σχολίου