Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Παίρνοντας την πρώτη φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας.

Πιθανόν να έχετε δει διάφορες φωτογραφίες από υποτιθέμενες Μάυρες Τρύπες (δηλαδή άστρα που έχουν καταρρεύσει και έχουν συμπυκνωθεί τόσο πολύ που ούτε και το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρυτική τους δύναμη). Παρότι κυκλοφορούν πολλές τέτοιες φωτογραφίες στο internet, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για καλλιτεχνικές απεικονίσεις. Είναι δηλαδή εικόνες που δημιουργήθηκαν από επιστήμονες και καλλιτέχνες με τεχνητά μέσα, οι οποίες απεικονίζουν μια Μαύρη τρύπα όπως περίπου πιστεύουμε ότι θα είναι...


Μέχρι τώρα, το μόνο που μπορέσαμε να δούμε είναι τα αποτελέσματα που έχει ένα αντικείμενο (που υποθέτουμε ότι είναι Μαύρη Τρύπα) σε άλλα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε αστέρια να κινούνται γύρω από Μαύρες Τρύπες, στήλες αερίων να εκτοξεύονται με μεγάλες ταχύτητες, και διαστρική ύλη να καταβροχθίζεται από μια Μαύρη Τρύπα. Στην τελευταία περίπτωση, όταν η ύλη περάσει τον λεγόμενο "ορίζοντα" (event horizon) της Μαύρης τρύπας θερμαίνεται τόσο πολύ που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ακτίνες Χ). Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι αδύνατον να "δούμε" απευθείας μια Μαύρη Τρύπα αφού αυτή δεν εκπέμπει φως.

Οι περισσότερες Μαύρες Τρύπες βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη, σε τέτοια απόσταση που είναι αδύνατον να φωτογραφηθούν με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα. Για παράδειγμα, για να φωτογραφήσουμε την Μαύρη Τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας (Sagittarius A*) χρειαζόμαστε ένα τηλεσκόπιο με ανάλυση 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που διαθέτει το τηλεσκόπιο Hubble.

Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, μια ερευνητική ομάδα αποφάσισε να συνδυάσει πολλά ραδιοτηλεσκόπια διασκορπισμένα σε όλη την επιφάνεια της Γης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα εικονικό τηλεσκόπιο (το Event horizon Telescope) με διάμετρο όσο και η διάμετρος της ίδιας της Γης, που μπορεί να επιτύχει βέβαια πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση από ένα απλό τηλεσκόπιο. Τα τηλεσκόπια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εστίασαν για 5 μέρες πάνω στη  Μαύρη Τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας και αποθήκευσαν όλα τα δεδομένα που συνέλεξαν σε σκληρούς δίσκους. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέλλεξε όλους τους σκληρούς δίσκους (μιλάμε για κάποια εκατομμύρια Gb)  και άρχισε την ανάλυση των δεδομένων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και να μας δώσει την πρώτη "πραγματική" εικόνα μιας Μαύρης Τρύπας. Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδωσε την εικόνα που βλέπετε στο άρθρο...Πηγές:0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου