Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Gaussian Fitting στα κρούσματα της Ιταλίας και της Ελλάδας 33η μέρα...

Κλεισμένος στο σπίτι, θυμήθηκα παλιές καλές συνήθειες... Άνοιξα το MatLab και έκανα ένα απλό gaussian fit στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ιταλίας μέχρι σήμερα. Δείτε το αποτέλεσμα:

Εννοείται ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ισχυρή επιστημονική βάση σε αυτά τα γραφήματα, νομίζω όμως πως δεν φαίνονται καλά τα πράγματα για την Ιταλία. Το γράφημα δείχνει ότι η κρίση θα κρατήσει άλλες 70 μέρες (τουλάχιστον) και ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν μέχρι και 16000. Κατά τη γνώμη μου αυτά τα νούμερα είναι πολύ αισιόδοξα βέβαια αφού υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα ακόμη για να γίνει σωστό fit. Εκτός βέβαια και αν ο ιός αρχίσει να υποχωρεί λόγω καλοκαιριού.

Δείτε για παράδειγμα πως ήταν αυτή η καμπύλη την 24η μέρα (μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα)


Όσον αφορά την Ελλάδα, την 24η μέρα η καμπύλη είναι κάπως έτσι:
Καταρχάς, τα δεδομένα στην Ελλάδα φαίνονται αρκετά χειρότερα (εννοώ ότι φαίνεται ότι δεν έχουν συλλεχθεί σωστά και υπάρχουν outliers κλπ που φαίνονται έντονα) από ότι στην Ιταλία. Οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο bisquare για να βγει μια όμορφη καμπύλη. Για την ώρα τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνονται πολύ πολύ καλύτερα, αλλά επειδή τα δεδομένα μας είναι πολύ λίγα ακόμη δεν μπορεί να βγει καθόλου ασφαλές συμπέρασμα εννοείται. Πιθανότατα τα πράγματα θα χειροτερέψουν αρκετά.

Ας προσευχηθούμε για το καλύτερο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου