Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πως δουλεύει η πυρηνική ενέργεια;

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή άφθονης και φτηνής ενέργειας είναι ένα από τα πιο "καυτά" και αντικρουόμενα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Στην χώρα μας (κυρίως) αλλά και αλλού στο δυτικό κόσμο, και μόνο η αναφορά στο θέμα αρκεί για να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις (όπως έγινε για παράδειγμα πέρσι μετά την πρόταση της  Ακαδημίας Αθηνών για δημιουργία πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα). Στα θετικά της μεθόδου μπορεί κανείς να κατατάξει τα εξής:
1) Παραγωγή άφθονης ενέργειας με αρκετά χαμηλό κόστος (σε σχέση με τις περισσότερες άλλες τεχνικές). Πρόκειται ίσως για τη μοναδική μεθοδολογία που μπορεί να δώσει τόσο υψηλές ποσότητες ενέργειας.
2) Μηδενική παραγωγή καυσαερίων που έχουν σχέση με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πράγματι το μόνο που παράγεται ως υποπροϊόν από ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι καθαρός ατμός (όπως αυτός που βγαίνει από ένα μπρίκι που βράζει).

Από την άλλη μεριά, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας εστιάζουν κυρίως την κριτική τους:
1) Στον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και να διαχύσει ραδιενέργεια στο περιβάλλον, η οποία θα παραμείνει για πολλά χρόνια και
2) Στο πρόβλημα της αποθήκευσης των λεγόμενων πυρηνικών αποβλήτων που είναι ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα για οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Πως λειτουργεί όμως ένα πυρηνικό εργοστάσιο; Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ειδικά κατασκευασμένες ράβδοι ουρανίου τοποθετούνται στον πυρήνα του εργοστασίου. Εκεί τα άτομα του Ουρανίου διασπώνται παράγοντας τρομακτικές ποσότητες ενέργειας. Η διάσπαση γίνεται μέσω συγκρούσεων των ατόμων του ουρανίου με νετρόνια. Δείτε στο παρακάτω video ένα ρεπορτάζ που περιγράφει τη διαδικασία με απλοποιημένο τρόπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου