Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

John Nash

Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε δει την ταινία "Ένας Υπέροχος Άνθρωπος" (A Beautiful Mind) την οποία έδειξε το Star την Τετάρτη το βράδυ.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφέρω μερικά στοιχεία για τον ιδιοφυή Μαθηματικό που κέρδισε το 1994 το βραβείο Nobel (των οικονομικών).

Ο John Nush πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από το Carnegie Institute of Technology (τώρα λέγεται Carnegie Mellon University είναι ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής). Στη συνέχεια (και αφού δημιούργησε δύο γνωστά παιχνίδια στρατηγικής, το Hex το 1947 και το So Long Sucker το 1950) συνέχισε τις σπουδές του στο Princeton από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Ο καθηγητής του από το πανεπιστήμιο Carnegie έγραψε στη συστατική του επιστολή μόνο μια πρόταση: "Αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυΐα".

Η συνεισφορά του στα μαθηματικά  είναι αρκετά μεγάλη. Πιο γνωστή είναι ίσως η δουλειά του στη θεωρία παιγνίων όπου εισήγαγε το γνωστό Nash Equilibrium. Πολύ γνωστό όμως είναι και το θεώρημα εμφύτευσης του Nash.

Ως συνήθως η ταινία έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα. Ο καθηγητής Nash πράγματι πάσχει από σχιζοφρένεια, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας είναι λίγο άσχετα. Για περισσότερες λεπτομέρεις δείτε το άρθρο της wikipedia.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου