Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση βιώσιμης Πυρηνικής Σύντηξης

Ένα από τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας, που μπορεί να αλλάξει δραματικά το μέλλον, αλλά πιθανότατα δεν θα το δείτε στις ειδήσεις.

Η πυρηνική σύντηξη (nuclear fusion) είναι ο αποδοτικότερος και καθαρότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας. Όλα τα άστρα που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό (συμπεριλαμβανομένου και του Ήλιου μας) βασίζονται σε αυτή τη διαδικασία για να παράγουν τεράστια ποσά ενέργειας.

Στο εσωτερικό των αστεριών κάθε λεπτό εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου μετατρέπονται σε ήλιο μέσω της πυρηνικής σύντηξης απελευθερώνοντας ποσά ενέργειας που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν όλη τη Γη για αιώνες. Είναι λοιπόν προφανές ότι η χρήση πυρηνικής σύντηξης για παραγωγή ενέργειας είναι το όνειρο όλης της επιστημονικής κοινότητας, αφού θα πρόσφερε άφθονη και κυρίως φτηνή και καθαρή ενέργεια χρησιμοποιώντας καθαρό νεράκι (για την ακρίβεια δευτέριο - ένα ισότοπο του υδρογόνου -  που βρίσκεται στο νερό των ωκεανών).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, απέχουμε πολύ από αυτό το στόχο. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ. Όλες οι προσπάθειες εκκίνησης πυρηνικής σύντηξης σε εργαστήριο κατέληγαν μέχρι τώρα σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα. Χρειαζόταν να δαπανήσουμε περισσότερη ενέργεια από όση τελικά παραγόταν.

Αυτό μέχρι σήμερα, γιατί πρόσφατα επιστήμονες του National Ignition Facility στις Η.Π.Α., ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature ότι για πρώτη φορά κατάφεραν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση τελικά δαπάνησαν. Η ανακοίνωση έχει ήδη σπείρει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα και διαδόθηκε ταχύτητα στο internet. Παρότι, είμαστε πολύ μακρυά από το να επιτύχουμε μια διαρκή αυτοδιατηρούμενη αλυσίδα σύντηξης που θα παράγει σημαντικά ποσά ενέργειας, είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο ξεφεύγει από τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Η ανακοίνωση του NIF
Άρθρο του IEEE Spectrum

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου