Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Το αρχαιότερο γνωστό Αστέρι στο Σύμπαν

Ο αστέρας με την κωδική ονομασία HD140283 βρίσκεται σε απόσταση μόλις 190 ετών φωτός από τον Ήλιο και απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια την αστρονομική κοινότητα.

Αιτία είναι ένα παράδοξο. Η μελέτη του αστεριού έχει δείξει ότι η ηλικία του είναι μεγαλύτερη από την ηλικία του Σύμπαντος! Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μέτρησε την ηλικία του αστεριού στα 14.46 ± 0.8 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ η γενικά αποδεκτή τιμή για την ηλικία του σύμπαντος είναι περίπου στα 14 δισεκατομμύρια έτη. 

Είναι βέβαια προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Φαίνεται λοιπόν ότι η ηλικία του αστεριού είναι μάλλον λίγο πιο κάτω από τα 14 δισεκατομμύρια χρόνια (η εκτίμηση αυτή είναι μέσα στο όριο του σφάλματος). Αυτό σε συνδυασμό με τις μετρήσεις για την περιεκτικότητα μετάλλων του αστέρα, η οποία βρέθηκε εξαιρετικά χαμηλή (λιγότερο από το 1% της αντίστοιχης περιεκτικότητας του δικού μας Ήλιου), δείχνει ότι πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αστέρια του Σύμπαντος! (Σίγουρα το πιο αρχαίο αστέρι από αυτά που είναι γνωστά στην αστρονομική κοινότητα) Έναν πραγματικό Μαθουσάλα.

Πηγές
Nature
Wikipedia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου