Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

Ο Παλμογράφος στη Διδασκαλία της Τριγωνομετρίας

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια σειρά δραστηριοτήτων τύπου STEM που εμπλέκουν Μαθηματικά (Τριγωνομετρία Β΄ Λυκείου), Φυσική και Ηλεκτρονική. 

Κύριο αντικείμενο της δραστηριότητας είναι η μελέτη και κατανόηση των ιδιοτήτων των τριγωνομετρικών συναρτήσεων και ιδιαίτερα η έννοια της περιόδου. 

Ο παρακάτω σύνδεσμος ανοίγει ένα βιβλίο στο Geogebra Tube που περιέχει μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες.

https://ggbm.at/eXsB9Xvv

Εδώ μπορείτε να βρείτε και το φύλλο εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα!

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Φύλλο Εργασίας - Μη Γραμμικά Συστήματα

Παρακάτω θα βρείτε ένα φύλλο εργασίας με μερικές δραστηριότητες στα μη γραμμικά συστήματα.

Οι δραστηριότητες χρειάζονται το λογισμικό Geogebra για να υλοποιηθούν.

Ελπίζω να δώσουν μια καλύτερη κατανόηση στις έννοιες των μη γραμμικών συστημάτων.

 
Διαβάστε Περισσότερα!

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

Κρεμάλα+ : Ένα απλό παιχνίδι για android


Αυτή είναι η πρώτη προσπάθειά μου για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Το παιχνίδι Έξυπνη Κρεμάλα έχει την ίδια βασική δομή με την κλασική κρεμάλα. Στην αρχή κάθε γύρου επιλέγεται μια λέξη την οποία εσείς πρέπει να βρείτε μαντεύοντας γράμματα. Από αυτό το σημείο αρχίζουν οι διαφορές με το κλασικό παιχνίδι.

Στην αρχή κάθε γύρου σας δίνεται ένας αριθμός από κέρματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κέρματα για να κάνετε μια από τις παρακάτω επιτρεπόμενες κινήσεις:

1) Επιλέξεξτε ΔΩΡΕΑΝ ένα γράμμα της πρώτης κατηγορίας
2) Αγοράστε ένα γράμμα της δεύτερης κατηγορίας
3) Αγοράστε μια υπόδειξη (σας δίνει μια πληροφορία που συσχετίζεται με την κρυφή λέξη)
4) Πάρε 2 κέρματα
5) Αγόρασε 1 ΖΩΗ
6) Δώσε τη λέξη (μπορείτε είτε να την πείτε χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο είτε να την πληκτρολογήσετε)


Υπάρχουν τρεις βαθοί δυσκολίας όσον αφορά την επιλογή των κρυμμένων λέξεων: Εύκολος, Μεσαίος, Δύσκολος. Ο πρώτος είναι σχεδιασμένος για παιδιά. Αν καταφέρετε να βρείτε τη λέξη τότε παίρνετε βαθμούς (2, 3, 4 - αντίστοιχα με το βαθμό δυσκολίας). Αν δεν καταφέρετε να βρείτε τη λέξη τότε χανετε ένα βαθμό. Συγκεντρώνοντας βαθμούς ανεβαίνετε επίπεδα και το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο (λιγότερα κέρματα κ.λ.π.).

Κατεβάστε την εφαρμογή και ετοιμαστείτε για παιχνίδι!
Διαβάστε Περισσότερα!

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

SchoolCalc - Μια εφαρμογή για την Κάθετη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό.


Δημιούργησα άλλη μια εκπαιδευτική εφαρμογή για android. Αυτή τη φορά η εφαρμογή στοχεύει κοινό αρκετά μικρότερης ηλικίας.


Η εφαρμογή υλοποιεί όλες τις βασικές πράξεις που μαθαίνουν οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο όπως η κάθετη ή μακρά διαίρεση, ο πολλαπλασιασμός, η πρόσθεση και η αφαίρεση. Επιπλέον μπορείτε να δείτε ολόκληρη την διαδικασία της πράξης (ακόμη και τα κρατούμενα). 
Εκτός από τον αλγόριθμο κάθετης διαίρεσης που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν και άλλες μορφές αλγορίθμων διαίρεσης, Η λογική είναι η ίδια, αλλά αλλάζει ο τρόπο που τοποθετούνται ο διαιρέτης, ο διαιρετός αλλά και τα διαδοχικά υπόλοιπα. Η εφαρμογή σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε όποιον αλγόριθμο διαίρεσης θέλετε (την Ευρωπαϊκή μέθοδο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο, ή την μέθοδο που χρησιμοποιείται σε Αγγλόφωνες χώρες ή την Γερμανική Μέθοδο κ.λ.π.)

Η εφαρμογή είναι κατάλληλη και για μαθητές και για δασκάλους.

Ως συνήθως, μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή Κάθετη Διάιρεση και Πολλαπλασιασμός στο Google Play.


Κάθετη Διαίρεση, Κάθετος Πολλαπλασιασμός, Κάθετη Πρόσθεση
Division Calculator, Multiplication Calculator

Διαβάστε Περισσότερα!

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

EigenCalc - Ακόμη μια εφαρμογή για android

Ανέβασα ακόμη μια μικρή εφαρμογή στο Google Play με το όνομα EigenCalc. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να υπολογίσετε (αναλυτικά) τις ιδοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα ενός τυχαίου τετραγωνικού πίνακα. Πιστεύω ότι αυτή η εφαρμογή θα φανεί πολύ χρήσιμη σε φοιτητές που μελετούν γραμμική Άλγεβρα, θεωρία πινάκων ή την ΠΛΗ12 του ΕΑΠ. 

 
Διαβάστε Περισσότερα!

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Β΄ Λυκείου Πολυώνυμα - Φυλλάδιο Ασκήσεων

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες ασκήσεις στο κεφάλαιο των πολυωνύμων της Β΄ Λυκείου.

Το πρώτο φυλλάδιο περιέχει κλασσικές ασκήσεις με παραμέτρους όπως επίσης και εξισώσεις - ανισώσεις.

Το δεύτερο φυλλάδιο περιέχει πιο προχωρημένες ασκήσεις με εφαρμογή των θεωρημάτων.

Φυλλάδιο 04Α
Φυλλάδιο 04Β 
Διαβάστε Περισσότερα!

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018

Καινοτόμες Δράσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ζάννειο Λύκειο.

Τώρα που η θητεία στο Ζάννειο φτάνει στο τέλος της μας ζητήθηκε από τη ΔΕΠΠΣ να καταγράψουμε τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Η ανάρτηση αυτή έχει ως σκοπό να καταγράψει μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις αυτού του είδους (όχι όλες): Θα αναφερθώ μόνο σε μερικές καλές διδακτικές πρακτικές τύπου STEM (πολύ παίζει αυτό τελευταία...). Σε πολλές από τις παρακάτω δράσεις γίνεται χρήση του Geogebra.
 • Ορισμός Πιθανότητας (Α΄ Λυκείου): Διδασκαλία του Ορισμού των Πιθανοτήτων με χρήση ΤΠΕ.
 • Οι Άποικοι του Κατάν (Α΄ Λυκείου): Διδασκαλία των Πιθανοτήτων με τη βοήθεια του ομόνυμου Επιτραπέζιου παιχνιδιού. Το σενάριο αυτό παρουσιάστηκε στο 1ο Συνέδριο Σχολικών Συμβούλων.
 • Μαγικά Μαθηματικά (Α΄ Λυκείου): Διδασκαλία της μαθηματικής απόδειξης μέσω δύο μαγικών τρικ.
 • Ανακαίνιση Σταδίου (Α΄ Λυκείου): Μια δραστηριότητα STEM στις Ακολουθίες. Οι μαθητές παίρνουν το ρόλο μιας ομάδας πολιτικών μηχανικών που αναλαμβάνουν την ανακαίνιση της θύρας ... 13 του σταδίου Καραϊσκάκη.
 • Συναρτήσεις (Α΄ Λυκείου): Μια σειρά δραστηριοτήτων σε Geogebra για την καλύτερη κατανόηση των συναρτήσεων.
 • Διαλύματα (Α΄ Λυκείου): Μια δραστηριότητα τύπου STEM στη διδασκαλία των εξισώσεων. Οι μαθητές παίρνουν τον ρόλο μιας ομάδας χημικών μηχανικών που εργάζονται σε μια φαρμακευτική εταιρεία.
 • Παλμογράφος (Β΄ Λυκείου): Μια δραστηριότητα τύπου STEM με χρήση Geogebra για τη διδασκαλία των τριγωνομετρικών συναρτήσεων. Η δραστηριότητα παρουσιάστηκε στο 1ο συνέδριο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.
 • Νόμος εκθετικής Μεταβολής (Β΄ Λυκείου): Μια παρουσίαση για το νόμο της εκθετικής μεταβολής.
 • Υπερκαινοφανής SN1987A (Α΄ και Β΄ Λυκείου): Μια δραστηριότητα προτεινόμενη από την ESA. Δημιούργησα νέα φύλλα εργασίας και προσάρμοσα την δραστηριότητα στην Ελληνική σχολική ύλη.
 • Υπολογισμός της Ηλικίας του Σύμπαντος
  (Α΄ και Β΄ Λυκείου): Μια δραστηριότητα προτεινόμενη από την ESA. Δημιούργησα νέα φύλλα εργασίας και προσάρμοσα την δραστηριότητα στην Ελληνική σχολική ύλη.
Διαβάστε Περισσότερα!

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Νέα έκδοση της εφαρμογής Matrix Calculator

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της εφαρμογής Matrix Calculator. Σε αυτήν έγινε μια σημαντική αναβάθμιση, αφού τώρα πια οι υπολογισμοί γίνονται χρησιμοποιώντας κλάσματα.
Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο με αυτό που θα έβγαινε στο χαρτί.
Διαβάστε Περισσότερα!

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Ο Τριγωνομετρικός κύκλος

Μια από τις σημαντικότερες κατασκευές στην Τριγωνομετρία είναι αυτή του Τριγωνομετρικού Κύκλου. Η κατανόησή του βοηθά σημαντικά στην εκμάθηση των τριγωνομετρικών τύπων. Ο παρακάτω σύνδεσμος σας μεταφέρει στο Geogebra Tube όπου μπορείτε να παίξετε με ένα διαδραστικό αρχείο και να καταλάβετε την χρήση του.


https://ggbm.at/rn2v6y8z

Διαβάστε Περισσότερα!

Μελέτη Τριγωνομετρικών Συναρτήσεων


Στα Παρακάτω links μπορείτε να βρείτε διαδραστικές εικόνες για την κατασκευή των τριγωνομετρικών συναρτήσεων. Κάνοντας κλικ θα οδηγηθείτε στο Geogebra Tube όπου μπορείτε να μετακινήσετε σημεία και να δείτε την κατασκευή.

Συνάρτηση Ημίτονο
https://ggbm.at/pvc2bdya

Συνάρτηση Συνημίτονο
https://ggbm.at/dvmwnjms

Συνάρτηση Εφαπτομένη
https://ggbm.at/hjtptu3v


Διαβάστε Περισσότερα!