Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

296 χρόνια από τη γέννηση της Maria Gaetana Agnesi

Πριν λίγες μέρες ένα doodle από την Google Μας θύμισε τη γέννηση μιας από τις πιο σημαντικές γυναικείες φυσιογνωμίες των μαθηματικών. Η βιογραφία της εντυπωσιακή... Εδώ θα βρείτε το doodle που δείχνει την κατασκευή μιας καμπύλης που μελέτησε η Agnesi, την οποία ονόμασε Versiera. Πρόκειται για εμβληματική φυσιογνωμία όπως θα δείτε αν ψάξετε το βιογραφικό της.

Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Μαϊου 1718. Ήταν το 21ο παιδί της οικογένειάς της! Ο πατέρας της ήταν αρκετά εύπορος και η Μαρία είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τις επιστήμες απερίσπαστη και να αναγνωριστεί ως "παιδί θαύμα" από πολύ νωρίς. Λέγεται ότι όταν ήταν 9 ετών γνώριζε άριστα Ιταλικά, Γαλλικά, Λατινικά, Ελληνικά και Εβραϊκά και αρκετές ακόμη σύγχρονες γλώσσες της εποχής. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, για να ευχαριστήσει τον πατέρα της κυρίως, και έγινε πολύ γνωστή για το βιβλίο της "Analytical Institutions", το οποίο ασχολείτο με διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Λέγεται μάλιστα ότι έγραψε το βιβλίο της για να μάθουν μαθηματικά τα αδέρφια της (Θεά!). Το βιβλίο άφησε εποχή και έγινε τόσο γνωστό ώστε της προτάθηκε θέση στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Μαρία ήταν βαθιά θρησκευόμενη. Μετά το θάνατο του Πατέρα της σταμάτησε να ασχολείται με τα μαθηματικά και αφιέρωσε τη ζωή της στο φιλανθρωπικό της έργο. Μέχρι το τέλος της ζωής της βοηθούσε φτωχούς, αρρώστους και άστεγους (κυρίως γυναίκες) διευθύνοντας ένα αντίστοιχο ίδρυμα.

Γνωστή στο ευρύτερο κοινό έγινε εξ' αιτίας μιας καμπύλης που μελέτησε και (y = a3/(x2 + a2)) η οποία από γλωσσικό λάθος της ιταλικής γλώσσας ονομάζεται πλέον "Witch of Agnesi".

Την καμπύλη μπορείτε να την μελετήσετε από το αρχείο geogebra που περιέχεται σε αυτό το σύνδεσμο.

Πηγές 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου