Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Έλληνες στις Η.Π.Α. ανακάλυψαν δεύτερη κωδικοποίηση στο ανθρώπινο DNA.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός δεύτερου γενετικού κώδικα μέσα στο DNA. O κώδικας αυτός περιέχει πρόσθετες πληροφορίες οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες «διαβάζουν» τον κανονικό κώδικα του DNA. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη είχε μέλη της δύο Έλληνες, τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή του πανεπιστημίου Washington Δρ. Ιωάννη Σταματογιανόπουλο και τον Δρ. Αντρέα Στεργάκη που ηγήθηκε της συγκεκριμένης έρευνας.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού science (εδώ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ENCODE που χρηματοδοτείται από τις Η.Π.Α. και έχει ως στόχο την πλήρη αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. 

Από τότε που αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά ο γενετικός κώδικας στη δεκαετία του ΄60, οι βιολόγοι υπέθεταν ότι αυτός χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για να καθοδηγεί τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Όμως η ομάδα του Δρ. Σταματογιαννόπουλου ανακάλυψε πως το γονιδίωμα χρησιμοποιεί τον γενετικό κώδικα με διπλό τρόπο (γλώσσα). Ο ένας κωδικοποιεί και κατευθύνει τις πρωτεΐνες και ο άλλος καθοδηγεί το κύτταρο σχετικά με το πώς τα γονίδια θα ελέγχονται. Η μια «γλώσσα» είναι «γραμμένη» πάνω στην άλλη και γι' αυτό ο δεύτερος κώδικας είχε παραμείνει για τόσο καιρό κρυφός.


"Εδώ και πάνω από 40 χρόνια υποθέταμε ότι οι αλλαγές στο DNA που επιδρούν στον γενετικό κώδικα, έχουν επίπτωση απλώς στη δημιουργία των πρωτεϊνών. Τώρα ξέρουμε ότι αυτή η έως τώρα κεντρική υπόθεση για την ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος αποτελούσε μόνο το ήμισυ της εικόνας", δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας. "Τα νέα ευρήματα φανερώνουν πως το DNA είναι μια απίστευτα ισχυρή συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών, την οποία η φύση έχει αξιοποιήσει με απρόσμενους τρόπους".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου