Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Όχι στην απομάκρυνση του μαθήματος της αστρονομίας

Με λύπη μου διαπίστωσα την απομάκρυνση του μαθήματος της Αστρονομίας από το πρόγραμμα σπουδών της Β' Λυκείου (μέχρι τώρα ήταν μάθημα επιλογής). Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος να αφαιρείται από το Λύκειο ένα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο μάθημα. Πιστεύω πως θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα των μαθημάτων επιλογής της Α΄ Λυκείου (μιας και στη Β΄ Λυκείου δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής). Ενδεικτικά θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τους παρακάτω λόγους για την παραμονή του μαθήματος.

1. Η Αστρονομία και η κοσμολογία είναι μια σύγχρονη επιστήμη που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές αστρονομικά νέα καλύπτονται από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επιπλέον, σε όλη την Ελλάδα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πολλοί αστρονομικοί σύλλογοι. Δεν υπάρχει άλλη επιστήμη (πλην ίσως της πληροφορικής) με αντίστοιχο ενδιαφέρον από την μεριά των πολιτών. 

2. Στο μάθημα της αστρονομίας οι μαθητές έρχονται σε επαφή και με φαινόμενα που άπτονται της καθημερινότητας (όπως η οπτική, οι παλίρροιες, τα πεφταστέρια κ.λ.π.) και τα οποία δε διδάσκονται σε κανένα άλλο μάθημα. 

3. Το μάθημα της αστρονομίας έχει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους μαθητές, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργούνται ακόμη και δύο τμήματα επιλογής. Μάλιστα το ενδιαφέρον των μαθητών (σε όσα σχολεία γίνεται το μάθημα) είναι εντυπωσιακό. Στο Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο Πειραιά (στο οποίο είχα την ευκαιρία να διδάξω το μάθημα επί δύο συναπτά έτη και ελπίζω και του χρόνου) γίνονται πλέον δύο τμήματα αστρονομίας (με 25 παιδιά έκαστο) και πέρσι κάναμε και Όμιλο αστρονομίας. Παράλληλα, διοργανώσαμε και ημερίδα με προσκεκλημένους διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη δουλειά και το μεράκι των παιδιών (σε συνεργασία με το 1ο Λύκειο Νίκαιας).

http://astronomia-zanneio.weebly.com/2012---2013.html
http://math-gr.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

Όσοι ενδιαφέρεστε να παραμείνει το μάθημα, θα σας παρακαλούσα να προσθέσετε το σχόλιό σας στη Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου (εδώ). Πιστεύω πως μπορούμε να πείσουμε το Υπουργείο να αλλάξει γνώμη.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Έστειλα το σχόλιο μου στη Δημόσια Διαβούλευση. Προτείνω και εγώ να παραμείνει ως μάθημα επιλογής στην Α' Λυκείου, με το ίδιο βιβλίο. Δεν τους κοστίζει τίποτα και τα παιδιά της Α' Λυκείου όπως έχεις δει και εσύ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να καταλάβουν το μέθημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μάλλον ήταν και περισσότερο ενθουσιασμένα για θέματα Αστρονομίας από ότι η Β' Λυκείου.

Pantelis Bouboulis είπε...

Όπως τα λες.

Δημοσίευση σχολίου