Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πως δουλεύει η πυρηνική ενέργεια;

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή άφθονης και φτηνής ενέργειας είναι ένα από τα πιο "καυτά" και αντικρουόμενα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Στην χώρα μας (κυρίως) αλλά και αλλού στο δυτικό κόσμο, και μόνο η αναφορά στο θέμα αρκεί για να προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις (όπως έγινε για παράδειγμα πέρσι μετά την πρόταση της  Ακαδημίας Αθηνών για δημιουργία πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα). Στα θετικά της μεθόδου μπορεί κανείς να κατατάξει τα εξής:
1) Παραγωγή άφθονης ενέργειας με αρκετά χαμηλό κόστος (σε σχέση με τις περισσότερες άλλες τεχνικές). Πρόκειται ίσως για τη μοναδική μεθοδολογία που μπορεί να δώσει τόσο υψηλές ποσότητες ενέργειας.
2) Μηδενική παραγωγή καυσαερίων που έχουν σχέση με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πράγματι το μόνο που παράγεται ως υποπροϊόν από ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι καθαρός ατμός (όπως αυτός που βγαίνει από ένα μπρίκι που βράζει).

Από την άλλη μεριά, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας εστιάζουν κυρίως την κριτική τους:
1) Στον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και να διαχύσει ραδιενέργεια στο περιβάλλον, η οποία θα παραμείνει για πολλά χρόνια και
2) Στο πρόβλημα της αποθήκευσης των λεγόμενων πυρηνικών αποβλήτων που είναι ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα για οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Πως λειτουργεί όμως ένα πυρηνικό εργοστάσιο; Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ειδικά κατασκευασμένες ράβδοι ουρανίου τοποθετούνται στον πυρήνα του εργοστασίου. Εκεί τα άτομα του Ουρανίου διασπώνται παράγοντας τρομακτικές ποσότητες ενέργειας. Η διάσπαση γίνεται μέσω συγκρούσεων των ατόμων του ουρανίου με νετρόνια. Δείτε στο παρακάτω video ένα ρεπορτάζ που περιγράφει τη διαδικασία με απλοποιημένο τρόπο.

Διαβάστε Περισσότερα!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Λύσεις Φυλλαδίων Β΄ Λυκείου

Σε αυτό το link θα βρείτε τις λύσεις των 10 πρώτων ασκήσεων του Φυλλαδίου 05 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου.

Σε αυτό το link θα βρείτε τις λύσεις των 10 πρώτων ασκήσεων του Φυλλαδίου 04 στην Άλγεβρα Β΄ Λυκείου. Διαβάστε Περισσότερα!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Μαθηματικά Κατεύθυνσης - Φυλλάδιο 5

Σε αυτό το link θα βρείτε το 5ο φυλλάδιο ασκήσεων στο μάθημα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Β΄Λυκείου. Διαβάστε Περισσότερα!

Άλγεβρα Β΄ Λυκείου - Φυλλάδιο 4ο

Σε αυτό το link θα βρείτε το 4ο φυλλάδιο ασκήσεων για το μάθημα της Άλγεβρας Β΄ Λυκείου. Διαβάστε Περισσότερα!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Νέα ιστοσελίδα.

Μετά από αρκετό καιρό αποφάσισα να κάνω κάποιες αισθητικές αλλαγές στην ιστοσελίδα μου. Έτσι λοιπόν την ανανέωσα πλήρως. Δείτε την εδώ και πείτε μου τη γνώμη σας.



Διαβάστε Περισσότερα!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Το ποτάμι....

Ένας ακόμη γνωστός γρίφος. Τρεις πατεράδες με τις κόρες τους πρέπει να περάσουν το ποτάμι χρησιμοποιώντας μια βάρκα. Η βάρκα χωράει μόνο δύο άτομα κάθε φορά. Υπάρχει όμως ένας περιορισμός. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει κάποια από τις κόρες να βρεθεί μόνη της με κάποιον άλλο πατέρα (είτε στην όχθη είτε στη βάρκα) χωρίς να είναι και ο δικός της πατέρας παρών. Μπορείτε να βρείτε τη λύση;

Όποιος τη βρει ας την ανεβάσει ως σχόλιο...

    Διαβάστε Περισσότερα!

John Nash

Κάποιοι από εσάς ίσως έχετε δει την ταινία "Ένας Υπέροχος Άνθρωπος" (A Beautiful Mind) την οποία έδειξε το Star την Τετάρτη το βράδυ.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφέρω μερικά στοιχεία για τον ιδιοφυή Μαθηματικό που κέρδισε το 1994 το βραβείο Nobel (των οικονομικών).

Ο John Nush πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από το Carnegie Institute of Technology (τώρα λέγεται Carnegie Mellon University είναι ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής). Στη συνέχεια (και αφού δημιούργησε δύο γνωστά παιχνίδια στρατηγικής, το Hex το 1947 και το So Long Sucker το 1950) συνέχισε τις σπουδές του στο Princeton από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Ο καθηγητής του από το πανεπιστήμιο Carnegie έγραψε στη συστατική του επιστολή μόνο μια πρόταση: "Αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυΐα".

Η συνεισφορά του στα μαθηματικά  είναι αρκετά μεγάλη. Πιο γνωστή είναι ίσως η δουλειά του στη θεωρία παιγνίων όπου εισήγαγε το γνωστό Nash Equilibrium. Πολύ γνωστό όμως είναι και το θεώρημα εμφύτευσης του Nash.

Ως συνήθως η ταινία έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα. Ο καθηγητής Nash πράγματι πάσχει από σχιζοφρένεια, αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας είναι λίγο άσχετα. Για περισσότερες λεπτομέρεις δείτε το άρθρο της wikipedia. Διαβάστε Περισσότερα!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δραματικές αλλαγές στον Πλούτωνα?

Οι πιο ευκρινείς φωτογραφίες του Πλούτωνα (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) είχαν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταξύ του 2002 και του 2003. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Astronomy πρόσφατα αστρονόμοι ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους μετά από την ανάλυση των δεδομένων. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιφάνεια του Πλούτωνα μοιάζει αρκετά (σε υφή) με αυτή της Σελήνης. Το σημαντικότερο εύρημα όμως ήταν ότι έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα έγινε κόκκινη χωρίς να ξέρουμε όμως ακόμα τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως μια τόσο σημαντική αλλαγή στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη είναι γεγονός εξαιρετικά απροσδόκητο. Κάντε κλικ για να δείτε και το video που ετοίμασαν με μια πλήρη περιστροφή του Πλούτωνα οι ερευνητές. Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Pluto Spin from Science News on Vimeo.
Διαβάστε Περισσότερα!