Πρόσφατες Αναρτήσεις:

Grab the widget  Get Widgets

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ελλάδα 1940 - Η Πρώτη νίκη Ντοκιμαντέρ του National Geographic

Λίγοι ίσως ξέρετε ότι η νίκη των ελληνικών στρατευμάτων έναντι των ιταλικών στο μέτωπο της Αλβανίας, αποτέλεσε την πρώτη νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων έναντι των δυνάμεων του Άξονα. Μέχρι εκείνη την ημέρα οι συμμαχικές δυνάμεις που είχαν τολμήσει να αντισταθεί στα γερμανικά, ιαπωνικά και ιταλικά στρατεύματα είχαν να επιδείξουν μόνο συντριπτικές ήττες.

Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρος ο γαλλικός στρατός κατέρρευσε μέσα σε 4 μέρες και η Γαλλία συνθηκολόγησε μέσα σε μία εβδομάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η πρώτη νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Αλβανίας αποτέλεσε μια τεράστια ψυχολογική ένεση για όλες τις χώρες που μάχονταν εναντίων του Άξονα. Γι αυτό το λόγο και τα κατορθώματα των ελληνικών δυνάμεων έγινε αγαπημένο θέμα στα ΜΜΕ όλου του ελεύθερου κόσμου.

Επιπλέον, η ελληνική νίκη ανάγκασε τα γερμανικά στρατεύματα να στραφούν εναντίον της Ελλάδας, πριν ξεκινήσουν την επίθεση στην Σοβιετική Ένωση. Ενδεικτικό του ηρωισμού των ελληνικών στρατευμάτων είναι ότι οι συνασπισμένες γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν την Ελλάδα (μαζί με την Κρήτη) μετά από έξι μήνες!!!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γερμανική επίθεση εναντίων της Σοβιετικής Ένωσης να αργήσει σημαντικά. Αντί για την άνοιξη (όπως υπολόγιζε ο Χίτλερ) τα στρατεύματα του άξονα αναγκάστηκαν να επιτίθενται μέσα στον βαρύ ρωσικό χειμώνα με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση...

Κάντε κλικ για να δείτε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic (στα ελληνικά) που μας μεταφέρει στα κυριότερα ιστορικά γεγονότα της εποχής.



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου